Home
Andes Weefgoed
Projecten
Andes Bevolking
Publicaties
Contact

Archief van berichten

Een indruk van de cultuur van de Hoogland Indianen en het werk van de SHI levert ook het nieuws uit de afgelopen jaren:  

Actueel    2017    2016    2015   2014   2013   2012   2011   2010   2007-2009   2001-2008  

 

 

 

 

 

 

 

Festival van de zon 22  juni

INTI-RAYMI WILLKA KUTI - Amsterdam 22 juni 2013

 

De ambassades van Bolivia, Colombia, Cuba, Ecuador, Peru, Dominicaanse Republiek, Venezuela en het Tropenmuseum zijn verheugd om gezamenlijk het Inti-Raymi Willka Kuti te organiseren: de traditionele ceremoniën van de Andes-volken die hiermee de verbinding van krachten tussen de zon en moeder aarde vieren. Voor het eerst vindt alles plaats in het prestigieuse Tropenmuseum in Amsterdam, Linaeusstraat 2. Het programma loopt van 10.00 tot 18.00 uur en kent geen entreeprijs.  

 

Hier is het programma te downloaden.  

Invitation in English /  Castellano.

 

 

Maaltijd en lezing over Quinoa op 28 mei

(de aankondiging)

Op dinsdag 28 mei organiseert de SHI in samenwerking met de Boerengroep en Otherwise een avond met toepasselijke maaltijd en lezing over de quinoa, een belangrijke bron van voedsel in Bolivia. Onderaan deze pagina is meer te lezen over dit gewas.  De voertaal op deze avond in Vreemde Streken (Wageningen) is Engels. Lees meer op de site van de Boerengroep of de Facebook-eventpage.

 

Nieuwe foto’s van de Andes-volken

Bekijk de foto’s op de pagina’s Aymara, Quechua, Andes en Andes-bevolking.

 

 

A Night in Latin America - zaterdag 6 april

 

De SHI doet mee met een standje aan “Noche Latina” ofwel  "A Night in Latin America", georganiseerd door ISOW Wageningen. Dit is zaterdag 6 april om 9 uur s‘avond in het Hof van Wageningen.

Meer informatie staat op Facebook, de Event-Pagina.

Archief 2013  

Berichten uit andere jaren:   

 Actueel          Archief 2014  

 Archief 2012   Archief 2011      Archief 2010  

 Agenda 2007-2009   Open Dagen 2001-2008  

 

 

 

 

 

 

 

Marisabel spreekt 2 november over Schooltuin Arampampa

 

Op zaterdag 2 november wordt het Symposium NME Mundial gehouden met als thema  “Vijf Jaar Urban Gardening in Bolivia" in het centrum van Utrecht. Ook vereert de ambassadeur van Bolivia zal komen. Urban gardening is een nieuwe ecologische trend in steden wereldwijd, ook in Nederland en Bolivia dus, zoals in Cochabamba. Leren gebeurt via natuur- en milieueducatie aan kinderen en enthousiaste buurtbewoners. Marisabel Pardo uit ons bestuur zal vertellen over de tuin van de school in Arampampa.

 

Meer informatie is te vinden via Facebook en de poster (PDF).

 

Nieuwsbrief anex Jaarverslag 2012

 

De Nieuwsbrief met daarin het jaarverslag van afgelopen jaar is uitgekomen. Hierin onder andere de reis naar Peru van onze voorzitster, aandacht in Nederland voor de Andesvolken, aandacht van NL bedrijven voor Peruaanse aardappel-telers, de school in Arampampa en de quinoa-avond. Het document is hier te downloaden.

 

 

Inheemse stam gebruikt sattelietfoto’s om regenwoud te monitoren

 

De landbouwfaculteit van de Universiteit van Buenos Aires leert jongeren van het Wichi-volk in noordwest Argentinië satellietfoto’s te interpreteren. De jongeren moeten in staat zijn ontbossing in beschermde zones te detecteren. “De gemeenschappen interpreteren de beelden perfect omdat ze in dat gebied leven”, zegt María Vallejos, een van de lesgevers van het project. Zo kan de technologie de inheemse volken helpen hun culturen en tradities te behouden. Lees meer op de site Happy News.

 

 

Maaltijd en lezing over Quinoa op 28 mei

 

Op 28 mei organiseerde de SHI in samenwerking met de Boerengroep en Otherwise een avond met toepasselijke maaltijd en lezing over de quinoa, een belangrijke bron van voedsel in Bolivia. Marisabel Pardo presenteerde de inbreng van onze stichting SHI. De voertaal op deze avond in Vreemde Streken (Wageningen) was Engels. Lees haar verhaal of bekijk de foto’s op onze Facebook-pagina en de video’s op de speciale YouTube-afspeellijst.

 

 

 

Nicole en Geerte leren veel in Bolivia

“Hola! Que tal? Onze maand vrijwilligerswerk zit er alweer op!” zo schrijven Nicole (lerares natuurkunde) en Geerte (laatste jaar studie geschiedenis) over hun verblijf in Boliva.  “We hopen dat we de wereld van de kids in Anzaldo iets hebben verbreed, nu ze weten dat er ook zoiets als blanke mensen bestaat en dat er ook andere werelddelen bestaan dan alleen Zuid-Amerika.  

 

 

Tinku nu op Facebook en Twitter

* www.facebook.com/Tinkuvolunteers

* https://twitter.com/TinkuVolunteers

 

 

Mooie presentatie op Intercultureel Feest

Marisabel Pardo gef een boeiende lezing over de mogelijkheden om een stage te beleven te midden van de inheemse bewoners van de Andes. Het Intercultureel Feest Wageningen vond 23 maart 2013. plaats vanwege de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Het evenement trok  bezoekers van diverse nationaliteiten. Zij vertelde hen ook over de cultuur en haar familie in het dorp Arampampa in Bolivia. Bekijk haar presentatie op YouTube!

 

 

Petitie tegen de Belo Monte Dam

Amazon Watch heeft al een half miljoen handtekeningen verzameld om de Braziliaanse regering te bewegen af te zien van de ‘Monster’-dam in de Amazone, die bos een inheemse inwoners bedreigt. De Andesvolken hebben met vergelijkbare situaties te maken, zij het dat het dan meestal om mijnbouw gaat. Lees meer op de site van Amazon Watch.  

 

Quinoa, een geschenk van de inheemse volkeren aan de wereld

Het jaar 2013 is door de Voedsel- en Landbouw-organisatie (FAO) van de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Jaar van de Quinoa. De president van Bolivia, Evo Morales, die aangewezen is als ambassadeur van de quinoa, heeft in juni van dit jaar de Floriade in Venlo bezocht om dit gewas te promoten. Cinthya Verastegui Effel vertelt meer over de verbouw in Bollivia met de economische en ecologische omstandigheden. Lees het volledige artikel, vertaald door  Lydia Stoots op Noticias.nl.