Home
Andes Weefgoed
Projecten
Andes Bevolking
Publicaties
Contact

Archief van berichten

Een indruk van de cultuur van de Hoogland Indianen en het werk van de SHI levert ook het nieuws uit de afgelopen jaren:  

Actueel   Archief 2014    Archief 2013    Archief 2012     Archief 2011     Archief 2010    Agenda 2007-2009     Dagen 2001-2008  

 

 

 

 

 

 

 
Archief 2014  

Berichten uit andere jaren:      Actueel   

Archief 2013   Archief 2012   Archief 2011   Archief 2010  

Agenda 2007-2009         Open Dagen 2001-2008

 

De rode menubalk en enkele andere links blijken op deze pagina  niet te werken. Gebruik de Terugknop om die links vanaf daar wel te kunnen gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

Laurens koninklijk onderscheiden

 

Laurens reactie op zijn onderscheiding:

“Lieve mensen van de SHI,

Het lintje was een totale verrassing voor mij. In zijn speech heeft de burgemeester de SHI uitgebreid genoemd, en het trof me dat de Sikurimuziek die ik in mijn gesproken column in Junushoff had laten horen speciaal nog werd aangehaald. Daar zitten jullie natuurlijk achter en ik waardeer dat enorm. Grote dank dus van mij voor jullie werk als onderdeel van het "complot". Hartelijke groeten, Laurens van der Zee, Wageningen”

 

Laurens  van der Zee werd vrijdag 25 april verrast met een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Geert van Rumand van de gemeente Wageningen.  Meer dan 20 jaar onvermoeibare inzet voor de SHI en zijn vele verdiensten als woord- en muziekkunstenaar  waren aanleiding voor de koning om Laurens te eren.  Het bestuur van de SHI feliciteert Laurens met deze – dik verdiende -  eer!

Meer foto’s staan op onze Facebook-pagina.      

 

Lezingen inheemse volken in Amerika

voor en na Columbus

 

Op 30 maart, 27 april en 1 juni organiseert Centrum Emma lezingen met filmbeelden over de inheemse volken in Amerika voor en na Columbus.  

 

Plaats: Centrum Emma, Utrecht. Entree: gratis.

Lees meer...

SHI steunt landbouwproject Bolivia

 

Een boerenorganisatie uit Bolivia wil zijn akkers te beschermen tegen de rivier.  De SHI steunt een pilotproject om de boeren op weg te helpen, en de belangstelling van de lokale overheid te wekken. De foto toont  oeverbescherming met ‘gaviones’.  Lees meer...

 

 

SHI steunt onderzoek naar Andes-rituelen

 

Ronald Anahua gaat in Peru onderzoek doen naar het  chhijchhi  t’ak’a-ritueel onder Aymara boeren. Het ritueel is bedoeld om hagelbuien, die veel schade veroorzaken aan de gewassen,  te voorkómen. Het is één van de vele rituelen die Aymara en Quechua volken al eeuwenlang praktizeren bij de landbouw. Ronald is zelf Aymara en afgestudeerd bij  IECTA,  het instituut dat Joop van Kessel oprichtte in Chili om de studie naar cultuur en technologie van de Andesvolken te bevorderen. De SHI heeft 2000 euro beschikbaar gesteld voor deze studie.

 

 

Uru-volk staat onder druk

 

De Uru’s zijn een klein maar roemrijk inheems volk uit de Andes. Ze hebben het zwaar: hun taal dreigt te verdwijnen, het land verdroogt. Alle reden om inheemse hooglandbewoners te blijven steunen.

 

Lees meer:

* Van de 7000 talen wereldwijd worden er 3000 met uitsterven bedreigd (Volkskrant).

* Bolivia: water people of Andes face extinction (Guardian).

 

 

Mijnbouw in de Andes

 

De grootste bedreiging voor inheemse volken ligt in de natuurlijke rijkdommen van hun leefgebied. In de Andes gaat het vooral om (edel)metalen zoals goud, zilver, tin, indium  en lithium. De afgelopen jaren zijn de mijnbouw-activiteiten toegenomen. Inheemse volken hebben nauwelijks inspraak en betalen een hoge rekening: hun bestaansbasis wordt vaak onherstelbaar vernietigd.

 

In deze rubriek berichten wij over de ontwikkelingen.

Lees meer onze pagina mijnbouw.

 

Tinku

 

Nicole en Geerte leren veel in Bolivia

“Hola! Que tal? Onze maand vrijwilligerswerk zit er alweer op!” zo schrijven Nicole (lerares natuurkunde) en Geerte (laatste jaar studie geschiedenis) over hun verblijf in Boliva.  “We hopen dat we de wereld van de kids in Anzaldo iets hebben verbreed, nu ze weten dat er ook zoiets als blanke mensen bestaat en dat er ook andere werelddelen bestaan dan alleen Zuid-Amerika.  

 

Tinku is het project dat jongeren de kans biedt om bij de Hoogland-volken te werken en leven. Lees meer:

 * Facebook  www.facebook.com/Tinkuvolunteers

* Twitter  https://twitter.com/TinkuVolunteers

 * onze site  Tinku.