Home
Andes Weefgoed
Projecten
Andes Bevolking
Publicaties
Contact

Welkom op de website van stichting Samenwerkingsverband Hoogland Indianen. Hier vindt U informatie over de hooglandvolken uit de Andes, de organisatie en de activiteiten van de SHI of die waar zij achterstaat. Bijzondere aandacht verdient de VN-Verklaring over de Rechten van de Inheemse Volkeren.  

De.

kdkdkkdk

Recente berichten
Nieuws 2012 (oude indeling)

Laatste update:  

19 november 2012

Reprise Jenny Cardenas op 23 november

Haar optreden vorig seizoen was erg sme; uitverkocht, maar gelukkig komt de Boliviaanse zangeres Jenny Cardenas nog een keer langs! Zij zingt al vanaf haar zesde jaar en is bekend in Bolivia met het geëngageerde lied. Kennismaken met een andere wereld.

Ze treedt 23 november op  om 20.30 uur in De Pletterij te Haarlem . De entree is 10,- euro. Voor reserveren en verdere  informatie zie www.depletterij.nl.   

Kennismaken met een andere wereld:

TINKÚ

Jongeren die hun blik op de wereld willen verbreden, zijn van harte welkom om een paar maanden vrijwilligerswerk te doen in het indiaanse Arampampa, Bolivia. Interesse? Lees over de ervaringen van Sophie (download), Emma en Robin (download) en neem dam contact op via shi@antenna.nl.

 

 

 

 

 

Welkom

Mijnbouw en de inheemse bevolking: een ingewikkeld steekspel

De Mallku Khota mijn in Noord Potosí, Bolivia. Zilver, goud en andere metalen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de overheden in de Andeslanden. Maar de exploitatie ervan gaat vaak ten koste van de leefomgeving van inheemse volken. Door de stijgende prijzen voor (edel)metalen laaien de conflicten de laatste jaren weer op. In Bolivia vechten Aymara volken voor hun bestaansbron. Even leken zij aan de winnende hand, toen president Evo Morales het contract met de Canadese maatschappij SAS ontbond. Naar nu blijkt, wat dat mogelijk niet te faveure van de inheemse bevolking maar om een betere deal te maken. Met de Chinezen. De lokale Aymara bevolking heeft de slag nog niet gewonnen...  

Mallku Khota mijnsoap op de Boliviaanse Altiplano -1-

Mallku Khota mijnsoap op de Boliviaanse Altiplano -2-

Bolivia: government yields to indegenous demands

Bolivia: China to develop Mallku Khota

 

Mijnbouw bedreigt meren en rivieren

 

Goud en koper zijn de delfstoffen die Minera Yanacocha wil winnen in de Andes boven de 3.700 meter hoogte. Dit project Conga vormt een bedreiging voor de watervoorziening door onttrekking aan en vervuiling van rivieren en bergmeren, zo stelt de lokale, inheemse bevolking. Er is een milieu-effectrapport die de winning goedkeurt, maar zelfs internationaal wordt dit rapport in twijfel getrokken. Internationaal wordt ook actie gevoerd tegen de mijnbouwplannen.

Lees meer over de actie op ¡CONGA NON VA! en AVAAZ.

 

‘Munaña’ is ‘vind ik leuk’ in het Aymara

“Trots vertelt de Boliviaan Elias Quispe Chura hoeveel Facebook-woorden hij al heeft vertaald naar het Aymara, zijn moedertaal. 500 stuks...” zo begint Peter Teffer in NRC en NRC Next over de groep Jaqi Aru dat de inheemse taal Aymara wil behouden en ontwikkelen door in deze taal te bloggen, Wikipedia-lemma’s te schrijven en internetdiensten als Facebook te vertalen.

Lees het NRC-artikel op de site van Peter Teffer

Jaarverslag 2011 online

De activiteiten van de stichting in het afgelopen jaar zijn hierin uitgebreid beschreven en ook is een voorschot genomen op 2012 met het bezoek van Ricardo Calla en de ondertekening van het samenwerkings-verdrag met IECTA en de Universiteit de la Cordillera. Een financiële verantwoording ontbreekt niet. Download hier: jaarverslag 2011.

 

Social media

Archief van berichten

Een indruk van de cultuur van de Hoogland Indianen en het werk van de SHI levert ook het nieuws uit de afgelopen jaren:  

Acueel (top)                  Archief 2012 1e helft   

Archief 2011                 Archief 2010    

Agenda 2007-2009      Open Dagen 2001-2008