Home
Andes Weefgoed
Projecten
Andes Bevolking
Publicaties
Contact
Mijnbouw - Perú, 2003 en 2002

Regionale Coördinatie van Gemeenschappen en Dorpen die te maken hebben met Mijnbouw
Met deze organisatie kwam de SHI in contact via de Nederlandse Miriam Roseleur, werkzaam bij de Peruaanse organisatie Labor en aanwezig op een van de Open Dagen van de SHI. Het werk van Miriam bestaat uit het geven van voorlichting aan gemeenschappen over mijnbouw en het verlenen van assistentie en rechtsbijstand bij de onderhandelingen tussen de lokale bevolking en de mijnindustrie. De genoemde Regionale Coördinatie bevindt zich in het departement Moquegua, ten zuiden van Lima, en is opgericht in 1999. Het doel van de organisatie is het leveren van een bijdrage aan de bescherming van het milieu als gevolg van de mijnbouw door grote ondernemingen, waarvan de vervuiling de veestapel (lama's en alpaca's) en de leefomgeving van de Aymara bevolking aantast. Veel dieren zijn al overleden, terwijl het gebruik door de mijn industrie van ondergrondse watervoorraden ook negatieve effecten op de landbouw heeft.
Het project is gericht op het trainen van de leiders (mannen én vrouwen) van de gemeenschappen met betrekking tot hun rechten, zodat ze via juridische weg aan een oplossing van het conflict kunnen werken. Daarnaast zijn bezoeken aan een andere Indiaanse gemeenschap gepland, die met succes vergelijkbare problemen met een mijnbouwonderneming heeft kunnen oplossen. De gemeenschappen in Moquegua hopen van deze positieve ervaring te kunnen leren.

De financiële bijdrage van de SHI aan dit project was € 2.360 in 2002. In 2003 werd € 750 overgemaakt voor voorlichtingsmateriaal, dat bij bezoeken aan dorpen kan worden gebruikt, en achtergelaten.

 

Over deze problematiek schreef Miriam Roseleur ook een boekje dat door de SHI uitgebracht werd: Yanacocha & Quellaveco: Invloed van de mijnbouw op de inheemse bevolking van de Andes.

Meer lezen (in het Spaans of Engels)

De organisatie LABOR

Via een andere (milieu)organisatie gevonden informatie

Cuajone mijn in Moquegua

Valle de Charaque

Chilota

San Cristobal (Carumas)

Demonstratie van de ‘alpaceras’van Chilota