Home
Andes Weefgoed
Projecten
Andes Bevolking
Publicaties
Contact

 

Lezing “Wegen in de Andes”

15 september 20.30

LA13, Lawickse Allee 13, Wageningen

Voertaal Spaans!  

Bianca de Marchi promoveert op hoe wegen in Bolivia ontstaan. Zij vertelt over de wonderlijke wereld van de menselijke mobiliteit. Daaruit blijkt dat wegen niet vanzelfsprekend ontstaan.

Zij heeft ook onderzoek gedaan naar patronen in weefgoed en textiel. Elke cultuur probeert het leven en de omgeving te duiden in symbolen. In de Andes is weven een belangrijke sociale activiteit waarin veel symbolen worden verwerkt. Bianca ontrafelt enkele geheimen van deze symbolen.

Ze woont en werkt bij de universiteit van Louvain a la Neuve in België.

 

Expositie historisch Andes weefgoed

9 september 2011

15.00-17.00 en 19.00-21.00 uur

De Pronkkamer in ‘t Vinkhuys,

Diamantlaan 94, Groningen

 

Deelnemers en docente van de “Banden van de Andes” cursus laten eigen werk zien in een kleine tentoonstelling. Hiernaast is pre-Columbiaans textiel uit de collectie te zien van de Stichting Hoogland Indianen, afkomstig uit Peru, Chili en Bolivia. De oudste stukken zijn meer dan 1300 jaar oud. Ook is er hedendaags textiel uit voornamelijk Peru te zien.

 

De overeenkomst tussen deze drie verschillende categorieën is dat bij alle technieken toegepast worden die al eeuwenlang in gebruik zijn. Het verschil is het gebruik van de materialen. Bij het Pre-Columbiaanse en hedendaagse textiel uit Zuid-Amerika wordt voornamelijk wol gebruikt, terwijl in Nederland meest katoen wordt verwerkt.

 

 

Lees ook de laatste aankondigingen

 

 

 

Aankondigingen