Home
Andes Weefgoed
Projecten
Andes Bevolking
Publicaties
Contact

Archief van berichten

Een indruk van de cultuur van de Hoogland Indianen en het werk van de SHI levert ook het nieuws uit de afgelopen jaren:  

Actueel    2017    2016    2015   2014   2013   2012   2011   2010   2007-2009   2001-2008  

 

 

 

 

 

 

 

SHI steunt landbouwproject Bolivia

 

Een boerenorganisatie uit Bolivia wil zijn akkers te beschermen tegen de rivier.  De SHI steunt een pilotproject om de boeren op weg te helpen, en de belangstelling van de lokale overheid te wekken. De foto toont  oeverbescherming met ‘gaviones’.  Lees meer...

 

 

SHI steunt onderzoek naar Andes-rituelen

 

Ronald Anahua gaat in Peru onderzoek doen naar het  chhijchhi  t’ak’a-ritueel onder Aymara boeren. Het ritueel is bedoeld om hagelbuien, die veel schade veroorzaken aan de gewassen,  te voorkómen. Het is één van de vele rituelen die Aymara en Quechua volken al eeuwenlang praktizeren bij de landbouw. Ronald is zelf Aymara en afgestudeerd bij  IECTA,  het instituut dat Joop van Kessel oprichtte in Chili om de studie naar cultuur en technologie van de Andesvolken te bevorderen. De SHI heeft 2000 euro beschikbaar gesteld voor deze studie.

 

 

Uru-volk staat onder druk

 

De Uru’s zijn een klein maar roemrijk inheems volk uit de Andes. Ze hebben het zwaar: hun taal dreigt te verdwijnen, het land verdroogt. Alle reden om inheemse hooglandbewoners te blijven steunen.

 

Lees meer:

* Van de 7000 talen wereldwijd worden er 3000 met uitsterven bedreigd (Volkskrant, link nu alleen voor abonnees?).

* Bolivia: water people of Andes face extinction (Guardian).

 

Meer 2014  Archief 2014 B:

* Inheemse Peruanen omgebracht wegens protest tegen mijnbouw.

* Yes to life no to mining.

* Tinku: Nicole en Geerte leren veel in Bolivia.

* Mijnbouw: Milieuramp dreigt bij lithiummijn Bolivia.

Archief 2014 eerste helft  

 

Berichten uit andere jaren:    Actueel    Archief 2015

Archief 2013   Archief 2012   Archief 2011

 Archief 2010   Agenda 2007-2009    Open Dagen 2008

 

Archief 2014 tweede helft:

* Inheemse Peruanen omgebracht wegens protest tegen mijnbouw.

* Yes to life no to mining.

* Tinku: Nicole en Geerte leren veel in Bolivia.

* Mijnbouw: Milieuramp dreigt bij lithiummijn Bolivia.

 

 

 

 

SHI steunt Inca Zomerschool

 

De Zomerschool biedt een brede vorming aan Quechua kinderen uit boerendorpjes in Ayacucho, Peru op het gebied van inheemse dans, muziek en cosmovisie, quechua en engelse taal en leiderschap.

 

Op YouTube vindt u impressies van vorige edities, te vinden via  Lees meer...

 

 

 

 

 

Laurens koninklijk onderscheiden

Laurens reactie op zijn onderscheiding:

“Lieve mensen van de SHI,  Het lintje was een totale verrassing voor mij. In zijn speech heeft de burgemeester de SHI uitgebreid genoemd, en het trof me dat de Sikurimuziek die ik in mijn gesproken column in Junushoff had laten horen speciaal nog werd aangehaald. Daar zitten jullie natuurlijk achter en ik waardeer dat enorm. Grote dank dus van mij voor jullie werk als onderdeel van het "complot". Hartelijke groeten, Laurens van der Zee, Wageningen”

Laurens  van der Zee werd vrijdag 25 april verrast met een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Geert van Rumand van de gemeente Wageningen.  Meer dan 20 jaar onvermoeibare inzet voor de SHI en zijn vele verdiensten als woord- en muziekkunstenaar  waren aanleiding voor de koning om Laurens te eren.  Het bestuur van de SHI feliciteert Laurens met deze – dik verdiende -  eer!

Meer foto’s staan op onze Facebook-pagina.      

 

 

Lezingen inheemse volken in Amerika

voor en na Columbus

 

Op 30 maart, 27 april en 1 juni organiseert Centrum Emma lezingen met filmbeelden over de inheemse volken in Amerika voor en na Columbus.  

 

Plaats: Utrecht.  Lees meer...

Nieuwsbrief en Jaarverslag

  Internationale rechten voor inheemse volken: een Pyrrhus

overwinning?  Onze projecten in de Andes.  Aandacht in Nederland.  Nieuws uit de Andes.  Op de foto een boerin met quinoa. Een greep uit de berichten in onze gecombineerde Nieuwsbrief 2014  en Jaarverslag 2013. Lees verder...

 

 

Inca-wegen op Werelderfgoedlijst

 

Delen van het wegennet van het Inca-rijk in Zuid-Amerika zijn door de Unesco in Qatar tot werelderfgoed bestempeld. Het netwerk, dat Qhapac Nan wordt genoemd, heeft een totale lengte van bijna zestigduizend kilometer en strekt zich over zes landen uit in het Andes-gebergte, volgens het ministerie van cultuur van Peru.

 

Lees meer op de site ND.nl.

De foto komt van Wikipedia, met ook meer tekst.

 

 

Fonds ontwikkeling met identiteit

 

Het projectenfonds van Samenwerkingsverband Hoogland Indianen is gericht op kleinschalige ontwikkelingsprojecten van inheemse culturen in de hooglanden van de Andes. Het gaat om projecten die de leefomstandigheden van inheemse groeperingen verbeteren met behoud van de eigen identiteit. De nieuwe procedure en criteria staan online. Lees meer...