Home
Andes Weefgoed
Projecten
Andes Bevolking
Publicaties
Contact
OPEN DAGEN  2001 - 2008

30 oktober 2004 - "Generaties in de Andes"

De Open Dag 2004 stond in het teken van de steeds voortgaande migratie van de Andesdorpen naar de grote stad. Aan de orde kwamen onderwerpen als het behoud van delen van de oorspronkelijke cultuur, resulterend in de Chica-cultuur, en de verhouding tussen de generaties. Als spreker was uitgenodigd Drs.Jacobijn Olthoff (Universiteit Utrecht en Stichting Arnhem-Lima). Zij is ontwikkelingsdeskundige en antropologe en heeft gewerkt met groepen meiden in de tienerleeftijd in de migrantensloppenwijken van Lima. De SHI verzorgde samen met de spreekster een publicatie met de titel ‘Ser profesional’.

SHI bestuursleden drs. Sabine Lankhorst en Jiska van der Heide gingen in op de banden die de volkswijkbewoners nog hebben met hun oude dorpsgemeenschappen. Ook werd verteld over initiatieven die er zijn om het leven in de dorpen juist meer kansen te geven. Op het programma stonden verder een Andesmuziekgroep, expositie van Aymara weefgoed, een foto-expositie en informatiestandjes.

29 oktober 2005 - "Voeding uit de Andes voor lichaam en ziel"

Voor deze open dag waren drie sprekers uitgenodigd:

Katrien van 't Hooft, met 12 jaar ervaring als dierenarts in Latijns Amerika, en toen werkzaam bij Compas. Haar lezing had als titel: Gracias a los animales: met dank aan de dieren. Een gelijknamig boek kwam op de markt. Zij ging in op de verschillen tussen de westerse en de traditionele inheemse levensvisie die in haar werk een steeds grotere rol ging spelen.

Pim Lindhout, onderzoeker en docent aan de leerstoel Plantenveredeling van Wageningen Universiteit en sinds 1996 betrokken bij het Preduza onderzoek voor de Andes boeren. Zijn lezing had als titel: ‘Herwaardering van biodiversiteit in de Andes voor de hoogland indianen’. Hij ging in op de tegenstrijdigheid dat de (rijke) westerse wereld, dankzij o.a. de Andes over een gevarieerd voedselaanbod kan beschikken, terwijl de inheemse bevolking over een steeds minder gevarieerd aanbod heeft. Het programma PREDUZA probeert daar verandering in te brengen.

Annemarie Fennema, beeldend kunstenaar. Als beeldend kunstenaar gefascineerd door de culturen van Zuid-Amerika trok de sfeer van Perú haar het meeste aan. In 1987 maakte zij met een klein groepje jonge mensen een rondreis door dat land. De overweldigende indrukken zette zij later om in beelden op papier. Deze reis bracht een ommekeer teweeg in haar beeldend werk.

4 oktober 2008 - “Food4You”

In 2008 viel de open dag van de SHI samen met het inmiddels jaarlijks terugkerende Food4You evenement in Wageningen. Centraal stond dit jaar de AARDAPPEL. Ter gelegenheid hiervan bracht de SHI haar publicatie 34 over de herkomst en het belang van de aardappel uit.

Duizenden mensen bezochten zaterdag 4 oktober het Food4You evenement. Ook de SHI in de Hot Potato tent trok veel bezoekers. Daar was van alles te doen voor groot en klein, en de live-muziek werkte natuurlijk als een magneet.

18 oktober 2003 - "Graven in Moeder Aarde", Cultuur en natuur van mijnbouw in de Andes

Sprekers op deze open dag waren: Miranda van der Spek, Cultureel Antropologe en Sjoerd Panhuysen, ervaringsdeskundige in mijnbouwproblematiek in Peru. Ook in het programma: muziek door "Señal Apachita", (zang, siku, bombo) een expositite van Aymara weefgoed, informatiestands van collega organisaties en heerlijke Colombiaanse hapjes.

In de publicatie 28 van de SHI gaat ook Miriam Roseleur in op de mijnbouwproblematiek in Perú.

 

21 september 2002 - "Waarheen leidt de weg...?"

Op deze open dag stond de openlegging van geïsoleerde culturen centraal, met als case-study de Tupe- cultuur in Midden-Peru. Hierover sprak Stef de Haan, vorafgegaan door een inleidende lezing over deze problematiek, die alle inheemse minderheidsculturen in de hele wereld treft, door prof. dr. Arij Ouweneel (CEDLA/Universiteit Utrecht). De videoreportage "Tupe, een vergeten dorp in de Andes" werd gedraaid met een toelichting door de makers Jos Kuijer en Caspar Haspels (Kuijer Film- en TV Produkties) m.m.v. Stef de Haan. Op het programma verder live muziek uit de Andes, hapjes en drankjes, exposities en infotafels.

3 november 2001 - “Water in de Andes”

De open dag was dit keer gewijd aan de waterverdeling en waterrechten, maar ook de rituele en filosofische aspecten van water in de cultuur van de Aymara's en Quechua's. Sprekers waren ir. R. Boelens, docent Irrigatie te Wageningen en redacteur van de bundel over dit onderwerp "Searching for Equity", en dr. Ing. S. Schaap, filosoof en dijkgraaf (resp. Vrije Universiteit en Waterschap Groot Salland). Op het programma verder vertoning van de documentaire "Y es nuestra", exposities waaronder Aymara-weefgoed, infotafels, en Peruaanse muziek door het duo Canela.

De film "Y es nuestra", over de verdediging van hun grondwater tegen mijnbouw-multinationals door de Aymara's in Noord-Chili, die in de jaren '80 werd vertoond op de Nederlandse televisie, is nog steeds exemplarisch voor de waterproblematiek onder inheemse volken waar ook ter wereld en wint eerder aan actualiteit.

Archief van berichten    Actueel    

Archief 2012     Archief 2011     Archief 2010   

Agenda 2007-2009     Open Dagen 2001-2008